Blijven staan ondanks de storm van Vanessa Maes en Christel Cornelis is een boek dat je kan helpen als de spanningen rond de scheiding, of lang daarna, hoog blijven oplopen. Hoe is het zo ver kunnen komen, waarom gebeurt dit en hoe geraak ik uit deze spiraal? Elementen uit verschillende therapievormen worden gebruikt en vertaald in een aantal concrete tools.

Parallel solo-ouderschap

Het is een denk- en doeboek dat heel wat praktische en heldere informatie bevat over hechting, over geweldloze communicatie, vormen van parentificatie en nog veel meer. Maar het boek is vooral ook gebaseerd op het concept “parallel solo-ouderschap”. Daarbij wordt uitgelegd wat je kan doen als het conflict zo groot is dat het echt niet meer gaat.

Zowel onze wet als de algemene maatschappelijke denkbeelden schuiven het overlegmodel naar voor als het ideaal dat zou moeten worden bereikt. Anders faal je als ouder is zowat de teneur. Om hiertoe te komen ‘moet’ je bemiddelen en communiceren, naar elkaars mening kunnen luisteren. Je ‘moet’ je eigen gevoelens kunnen opzij zetten in het belang van je kind, je mag niet voelen wat je voelt, je ‘moet’ blij zijn wanneer je kind vertrekt naar de andere ouder (die jij voor geen haar vertrouwt) en zo voort..

De mythe van het samen ouder blijven

Voor ouders die vast zitten in een hoog confictscheiding werkt dit niet. Ouders verplichten om een samenwerkend ouderpaar te vormen verhoogt dan de spanningen vaak nog meer. Het conflict escaleert. Bij het parallel solo-ouderschap zet je een spreekwoordelijke muur tussen jou en de andere ouder. Je focust je op je kind en kijkt niet meer over het muurtje naar de andere ouder. Je neemt enkel je verantwoordelijkheid voor wat er in jouw tijd en jouw gezin gebeurt en je biedt daarin de best mogelijke zorg.

Concrete handvatten

Je hebt tenslotte alleen invloed op wat je zelf doet. Als je voor de oplossing van een probleem enkel verwacht dat de andere ouder zijn of haar gedrag zal aanpassen, dan ben je ook volledig afhankelijk van die ander. Naast een theoretisch kader, biedt het boek vooral concrete handvatten aan ouders om zelf aan de slag te gaan, los van de andere ouder. Ook voor wie werkt met ouders in conflict is dit moet een echte aanrader.

Vragen?

Heb je vragen na het lezen van deze tekst? Wil je bijstand in een geschil rond familierecht? Neem dan contact op voor een afspraak. Voor de prijs van 125 euro krijg je tijdens een gesprek van 1u (fysiek op kantoor of online) een eerste raad waar je eventueel zelf verder mee aan de slag kunt. Het gesprek is verder volledig vrijblijvend.

zwart

Eveline Van Hoecke

Familierecht advocaat – Erkend bemiddelaar in familiale zaken – Erkend collaboratief advocaat – Counseler
Schouwburgplaats 1 – 9990 Maldegem
T 050 71 09 32 – F 050 71 09 33 – BTW BE 0852 108 475
vanhoecke-advocaat.be