Op 10 april 2024 trad een belangrijke wijziging in werking met betrekking tot echtscheidingsovereenkomsten door onderlinge toestemming (EOT). Voortaan zijn ouders verplicht om expliciet te vermelden hoe ze rekening hebben gehouden met de belangen van hun minderjarige kinderen tijdens het opstellen van de EOT-overeenkomst. Deze verandering heeft tot doel om de belangen van kinderen centraler te stellen bij echtscheidingsregelingen.
Belang van kinderen in de EOT-overeenkomst
Sinds 8 april 2024 moeten ouders niet alleen de praktische regelingen beschrijven in de EOT-overeenkomst, maar ook aangeven hoe ze rekening hebben gehouden met het belang van hun minderjarige kinderen. Dit is een belangrijke stap om het welzijn van kinderen centraal te stellen tijdens de echtscheidingsprocedure. De overeenkomst kan bijvoorbeeld bepalen of de regelingen in overleg met de kinderen zijn gemaakt, of er rekening is gehouden met hun hobby’s, de nabijheid van school en familie, en andere relevante factoren.
Gevolgen van het niet vermelden van het belang van het kind
Indien de EOT-overeenkomst niet duidelijk aangeeft hoe de ouders rekening hebben gehouden met de belangen van het kind, kan de rechter een aanvulling in die zin bevelen. Het is dus van groot belang dat ouders deze verplichte vermelding serieus nemen. Bovendien kan de rechter, indien nodig, de persoonlijke verschijning van de partijen bevelen om de zaak grondig te bespreken. Deze maatregelen zijn erop gericht om het welzijn van de kinderen te waarborgen, zelfs tijdens een emotioneel beladen periode zoals een echtscheiding.
Het is een goede zaak dat ons rechtssysteem steeds meer de belangen van alle betrokkenen, en niet in het minst van de kinderen, op de voorgrond plaatst. Zo bouwen we aan een toekomst waarin gezinnen op een respectvolle en verantwoorde manier uit elkaar kunnen gaan.
Echtscheidingsovereenkomst op maat
Ben je op zoek naar een goed model om je overeenkomst zelf op te maken? Wil je begeleiding om dit juridisch sluitend te doen en/of bemiddeling om tot een evenwichtig akkoord te komen? Dan heb ik de oplossing voor jou.
In mijn functie als assistent aan de Universiteit Gent heb ik jarenlang studenten opgeleid in het opstellen en analyseren van overeenkomsten.
De modellen waarmee ik werk zijn daarom het resultaat van een jarenlange expertise en praktijk als advocaat en bemiddelaar. Ze zijn juridisch waterdicht, up to date en bevatten bepalingen die conflict vermijdend zijn.
Vaste prijs zonder verborgen kosten
De kostprijs voor een overeenkomst bedraagt 1.500 euro (incl. btw). Dit omvat:
• het ontvangen van een vrij te gebruiken modelovereenkomst waar je zelf verder mee aan de slag kunt
• 1 uur begeleiding op kantoor of online : ik leg je uit hoe je met het model aan de slag kunt
Wens je daarna nog verdere begeleiding door mij als advocaat of als bemiddelaar? Of wil je de overeenkomst laten bekrachtigen door de rechtbank? Dan geldt een vast uurtarief van 150 euro per uur (incl. btw). Meer info over onze werkwijze en de administratiekosten vind je in onze samenwerkingsovereenkomst.
Vragen?
Heb je vragen na het lezen van deze tekst? Wil je bijstand in een geschil rond familierecht? Neem dan contact op voor een afspraak. Voor de prijs van 125 euro krijg je tijdens een gesprek van 1u (fysiek op kantoor of online) een eerste raad waar je eventueel zelf verder mee aan de slag kunt. Het gesprek is verder volledig vrijblijvend.
Eveline Van Hoecke
Familierecht advocaat – Erkend bemiddelaar in familiale zaken – Erkend collaboratief advocaat – Counseler
Schouwburgplaats 1 – 9990 Maldegem
T 050 71 09 32 – F 050 71 09 33 – BTW BE 0852 108 475
vanhoecke-advocaat.be