Kinderen uit de Knel is een programma voor gezinnen verwikkeld in een vechtscheiding. Wanneer je het gevoel krijgt dat het bij de afwikkeling van je scheiding vooral gaat om winnen, om de ander vernietigen en dat ten koste van de kinderen dan is dit misschien iets voor jou.

Als de verleden tijd van echt genieten echtgenoten wordt

In Nederland zijn Justine Van Lawick en Margreet Visser, beiden klinisch psycholoog en systeemtherapeut, enkele jaren terug gestart met dit project. Het richt zich vooral op de kinderen die de dupe zijn en al snel buiten beeld raken. Er wordt gewerkt met groepen van ouders die in een langdurig conflict zitten, en hun kinderen. De groepsgewijze aanpak heeft als doel het de-escaleren, het centraal stellen van de kinderen en hun een veilige omgeving bieden.

Hoe Justine Van Lawick ouders uit de loopgraven tracht te trekken hoor je verder in een interessante podcast van De Correspondent via deze link.

Ouders en kinderen aan de slag

Ouders die de (juridische) strijd wel willen staken maar niet weten hoe kunnen zich inschrijven voor dit traject. En dat is dan ook direct het grootste struikelblok voor deze vorm van aanpak. Elk van de ouders moet bereid zijn om er aan mee te werken. Je kunt de andere ouder er niet toe dwingen. Voorwaarde is ook dat de juridische procedures die eventueel lopen, ‘on hold’ worden gezet tijdens de duur van het traject.

Er wordt gewerkt met groepen van zes ouderparen en twee therapeuten. De ouders krijgen informatie rond patronen die zich voordoen in een conflict. Zij gaan ook aan de slag met rollenspelen. Zo leren zij van elkaar binnen de groep. Het groepsproces moet leiden tot een verbeterde communicatie tussen de ouders. De verbeterde communicatie tussen ouders kan ook inhouden dat er minder communicatie is, dat ouders elkaar meer met rust laten ten behoeve van het welzijn van het kind. Er zijn ook huiswerkoefeningen en aan de deelnemers wordt gevraagd om hun eigen sociaal netwerk erbij te betrekken.

De kinderen (4 tot 18 jaar) vormen een aparte groep en werken parallel met de oudergroep ook met twee therapeuten. Zij krijgen tijdens de bijeenkomsten ruimte om hun gevoelens en ervaringen met elkaar te delen. Het doel is dat zij zich (weer) gehoord en gezien voelen. Er is één bijeenkomst waarin de kinderen een presentatie geven aan de ouders over hoe ze zich voelen, in de vorm van een film, liedje, dans e.d.

Het belangrijkste doel van ‘Kinderen uit de knel’ is het de-escaleren van de strijd tussen ouders en het weer centraal stellen van de kinderen.

Hoe aanmelden en waar?

Alle info om je aan te melden, waar de sessies doorgaan en op welke data vind je op de site www.kinderenuitdeknel.be. Per provincie worden groepsbijeenkomsten georganiseerd en nu dus ook begin 2020 in Oost-Vlaanderen. De intake gesprekken starten in Oost-Vlaanderen vanaf deze maand.

Voor de prijs hoef je het niet te laten. Het intake gesprek is gratis. Wie dan beslist om deel te nemen betaalt 110 euro voor het ganse traject van tien sessies of 11 euro per sessie. Kinderen betalen niet. Er is ook een sociaal tarief mogelijk aan 4 euro per sessie. Peanuts dus in vergelijking met de kostprijs van een procedure. Om van de emotionele schade nog niet te spreken.

Vragen?

Heb je vragen na het lezen van deze tekst? Wil je bijstand in een geschil rond familierecht? Neem dan contact op voor een afspraak. Voor de prijs van 125 euro krijg je tijdens een gesprek van 1u (fysiek op kantoor of online) een eerste raad waar je eventueel zelf verder mee aan de slag kunt. Het gesprek is verder volledig vrijblijvend.

zwart

Eveline Van Hoecke

Familierecht advocaat – Erkend bemiddelaar in familiale zaken – Erkend collaboratief advocaat – Counseler
Schouwburgplaats 1 – 9990 Maldegem
T 050 71 09 32 – F 050 71 09 33 – BTW BE 0852 108 475
vanhoecke-advocaat.be