Niemand wil op kosten gejaagd worden. Elke euro die je uitgeeft aan advocaten en procedures kun je beter aan je kinderen besteden. Dus waarom zou je naar de rechtbank gaan voor de homologatie van een overeenkomst? Dat je overeenkomt is super, maar laten we eens stilstaan bij wat er kan gebeuren als dat niet meer zo is. Bijvoorbeeld als een nieuwe partner van je ex roet in het eten komt gooien.

Denkoefening

Het is in de eerste plaats een goede denkoefening om te maken als je uit elkaar gaat. Zolang je samenleeft gaat alles vaak automatisch of was er één van jullie die alles regelde. Maar hoe gaat het nu verder, nu jullie niet meer samen op vakantie gaan, kosten verdeeld moeten worden en afspraken moeten gemaakt worden over de opvoeding? Neem de tijd om daarover eens samen te zitten. Pak een kalender en probeer die eens voor de komende maanden in te kleuren. Hoe regelen jullie de schoolvakanties en extra vrije dagen? Om mijn site vind je alvast een heleboel tips en voorbeelden.

Afspraken om op terug te vallen

Het leven verloopt niet altijd rechtlijnig. Zeker voor wie kinderen heeft komt er al eens kunst- en vliegwerk bij te pas. Als de communicatie na een relatiebreuk al wat stroever verloopt, dan loert een discussie of meningsverschil al gauw om de hoek. Als je wil vermijden dat een kleine praktische vervelende kwestie in een fikse discussie ontaardt, heb je best een regeling om op terug te vallen. Jullie kunnen naar hartenlust afwijken van de regeling op papier maar als stelregel houden dat, als er onenigheid is, je zal vasthouden aan wat er oorspronkelijk werd overeengekomen.

Steek het niet in de schuif

Als je een overeenkomst op papier hebt gezet dan laat je die best bekrachtigen door de rechtbank (de zogenaamde homologatie van de overeenkomst). Daarbij voer je geen procedure tegen de andere ouder. Als je overeenkomst werd opgesteld door een erkend bemiddelaar, dan kan die jullie beiden vertegenwoordigen op de rechtbank en hoef je er zelf niet meer te verschijnen. Doe je dat niet, dan riskeer je terug vanaf nul te moeten beginnen eens er toch discussie zou rijzen. Met je mondelinge of zelf op papier gezette overeenkomst ben je dan immers niets meer.

Voor alle veiligheid

Je bent ook veiliger af met een door de rechtbank gehomologeerde overeenkomst. Stel het gaat helemaal fout en je ex partner houdt jullie kind bij zich. Als er geen vonnis is, dan kun je daar op dat moment niets tegen doen. Er is zelfs geen klacht mogelijk. Evenzo heb je een probleem als je niet de afgesproken onderhoudsbijdrage of bijdrage in de school- of andere kosten krijgt. Zonder een vonnis kan je daar niets aan doen. Een vonnis is ook een officieel document dat je kunt gebruiken om de kinderbijslag aan te vragen, om te bezorgen aan de school, aan de fiscus, e.d.m.

Kostprijs

De kosten voor de homologatie van een overeenkomst door de rechtbank zijn niet te vergelijken met het budget dat je moet spenderen aan je advocaat voor het voeren van een procedure. Een standaard overeenkomst kan al worden opgemaakt voor een vaste prijs van 1.500 euro. De kosten voor de rechtbank zijn minimaal en bedragen zo’n 200 euro.

Vragen?

Heb je vragen na het lezen van deze tekst? Wil je bijstand in een geschil rond familierecht? Neem dan contact op voor een afspraak. Voor de prijs van 125 euro krijg je tijdens een gesprek van 1u (fysiek op kantoor of online) een eerste raad waar je eventueel zelf verder mee aan de slag kunt. Het gesprek is verder volledig vrijblijvend.

zwart

Eveline Van Hoecke

Familierecht advocaat – Erkend bemiddelaar in familiale zaken – Erkend collaboratief advocaat – Counseler
Schouwburgplaats 1 – 9990 Maldegem
T 050 71 09 32 – F 050 71 09 33 – BTW BE 0852 108 475
vanhoecke-advocaat.be