Onderzoek wijst uit dat kinderen die ondanks de scheiding betrokkenheid van hun beide ouders ervaren, het gelukkigst zijn. Kinderen vinden het lastig om te moeten fungeren als boodschapper tussen hun ouders. Hoe minder kinderen zich onderdeel van de strijd voelen hoe beter. Communicatie is vaak moeilijk maar van groot belang.

Communicatie is vooral voor de kinderen belangrijk

Maar binnen een gezin is het al moeilijk om alles geregeld te krijgen. Als ouders apart gaan wonen is dat nog minder evident!

Misschien kan in deze tijden een app die communicatie voor gescheiden ouders makkelijker maken. Zo is er de gratis app KiT (Keep in Touch) die ouders wil aanzetten meer met elkaar te communiceren, of toch virtueel. Zo’n app kan nooit een gezonde en respectvolle communicatie tussen de ouders overnemen, maar kan zeker in de beginfase de zaken wel vereenvoudigen.

Hoe werkt de scheidingsapp?

De app KiT probeert in alle noden te voorzien. Er is een kalender waarin de ex-partners en de kinderen afspraken kunnen toevoegen, voor zichzelf of voor een ander gezinslid. Zo wordt in één oogopslag de planning duidelijk: van doktersafspraken over vakantieregeling tot sportwedstrijden.

Daarnaast is er ook nog een prikbord waar berichten en foto’s gedeeld kunnen worden. Er is een checklist, een chatfunctie, en een informatieluik. Hier vinden gebruikers meer informatie over scheiden zelf, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Wetenschappelijk onderzoek

De app maakt deel uit van een groter onderzoeksproject: Families in Transitie, Transitie in Families (FITTIF). Wie wil deelnemen zal een vragenlijst krijgen. De onderzoekers benadrukken dat alleen anonieme data worden bestudeerd en dat er geen inhoudelijke gegevens vanop de app worden gebruikt bij dit onderzoek. Enkel de antwoorden op de vragenlijst worden anoniem verwerkt.

De app is beschikbaar in de appstore, zowel voor IOS als voor Android.

Er zijn nog andere scheidingsapps beschikbaar. Zo is er Heppee2houses, de Zwitserse variant easy2family of het Franse family-facility.

Bron : De Standaard

Heb je vragen of nood aan advies? Neem contact op via deze link of www.vanhoecke-advocaat.be/contact.

Eveline Van Hoecke – Advocaat en erkend bemiddelaar in familiale zaken
Schouwburgplaats 1 – 9990 Maldegem
T 050 71 09 32 – F 050 71 09 33 – BTW BE 0852 108 475
vanhoecke-advocaat.be