Hoe stop je stalking? Stalking is het opzettelijk en herhaaldelijk lastigvallen en achtervolgen van een persoon zodat deze vreest voor zijn of haar veiligheid. Vaak is het de ex-partner die stalkt.
Begint veelal tijdens de relatie
Stel je hebt een relatie met een dominante partner. Op het moment dat je er in slaagt om zo’n relatie stop te zetten, slaan vaak de stoppen door bij die dominante partner. Hij of zij aanvaardt het einde van de relatie niet en begint de andere te stalken. De controle die de ene op de andere uitoefent tijdens de relatie zet zich vaak ook na het einde van die relatie verder.
Partnergeweld, zowel fysisch al psychisch, komt nog altijd vaak voor en moet verder uit de taboesfeer worden gehaald. Klachten van familiaal geweld of van stalking worden nu gelukkig ernstig genomen. Je hoeft dus zeker niet bij de pakken te blijven zitten.
Controle op alle fronten
De stalker kan je onophoudelijk bellen, berichten sturen, volgen via sociale media, zonder reden voorbij je huis rijden, je achtervolgen op straat, berichten sturen naar mensen in je omgeving en zo meer. Het kan nog verder gaan wanneer je belager er in slaagt om je computer of telefoon te hacken, spyware installeert om je digitale communicatie met anderen te volgen of je account gebruikt om berichten in jouw naam te plaatsen.
Net als elke vorm van partnergeweld is stalking in de regel zeer ingrijpend voor het slachtoffer. Afhankelijk van de ernst en de duur kan je psychische en andere gezondheidsklachten ontwikkelen. Je wordt veelal achterdochtig en verliest je vertrouwen in anderen. De voortdurende angst en boosheid die je voelt zal ook gevolgen hebben op andere mensen in je omgeving zoals de kinderen.
Wat kan je doen?
Het is belangrijk om onmiddellijk in te grijpen. Wees in de eerste plaats zeer duidelijk naar de dader toe. Vaak denkt de stalkende ex-partner dat een gesprek of het beantwoorden van berichten het bewijs is dat de relatie nog niet voorbij is. Zeg dus duidelijk nee en verbreek vervolgens de communicatie. Als je samen kinderen hebt, kun je vragen aan je advocaat om de strikt noodzakelijke berichtgeving even over te nemen.
Als een duidelijke ‘nee’ niet volstaat dien je best klacht in bij de politie. Doe dit systematisch en dus elke keer opnieuw als je wordt lastig gevallen. De stalker zal worden uitgenodigd door de politie om een verklaring af te leggen. Voor sommige daders volstaat de vermaning die hen op die manier wordt gegeven. Schakel ook een advocaat in die je hierin kan bijstaan. Als de stalker in de boosheid volhardt dan is een strafrechtelijke vervolging mogelijk.
Verzamel bewijzen. Elk briefje, berichtje, telefoonoproep sla je best op. Neem screenshots van je telefoon als het niet lukt om deze digitale informatie op te slaan. Print al deze documenten uit en bezorg ze aan de politie. Als je berichten op je voicemail krijgt, typ die dan uit en neem de tekst samen met je telefoon mee wanneer je klacht indient. Vraag altijd een kopie van je verhoor. Neem een nieuw telefoonnummer en behoud als dat kan je oude nummer. Zo weet je belager niet dat je een nieuw nummer hebt en kan je verder bewijzen verzamelen.
Meer tips vind je via op de algemene website van de politie via deze link. Beluister ook de podcast van Radio 1 (De Wereld van Sofie) via deze link.
Een kordate en effectieve aanpak van stalking gebeurt dus best preventief en op verschillende vlakken. Vraag vrijblijvend en vertrouwelijk verder advies.
Vragen?
Heb je vragen na het lezen van deze tekst? Wil je bijstand in een geschil rond familierecht? Neem dan contact op voor een afspraak. Voor de prijs van 125 euro krijg je tijdens een gesprek van 1u (fysiek op kantoor of online) een eerste raad waar je eventueel zelf verder mee aan de slag kunt. Het gesprek is verder volledig vrijblijvend.
Eveline Van Hoecke
Familierecht advocaat – Erkend bemiddelaar in familiale zaken – Erkend collaboratief advocaat – Counseler
Schouwburgplaats 1 – 9990 Maldegem
T 050 71 09 32 – F 050 71 09 33 – BTW BE 0852 108 475
vanhoecke-advocaat.be