In deze corona tijden zie je overal lijstjes opduiken van films-die-je-moet-bekeken-hebben tot boeken-die-je-moet-gelezen-hebben. Hier mijn top 5 van podcasts die betrekking hebben op het familierecht in ruime zin.

1. Moeders ten laste : over de financiële gevolgen voor huismoeders

Moeders ten laste is een podcast reeks van drie afleveringen over drie huismoeders die kozen voor de zorg van hun kinderen, eerder dan een carrière op te bouwen.

Maar nu ze de pensioenleeftijd naderen, blijken de pijnlijke financiële gevolgen (beschrijving door Radio 1).

Deze reeks is gemaakt door Radio 1. Elke aflevering is voorzien van commentaren van Prof. Socialezekerheidsrecht Ria Janvier.

 

2. Ik tel tot drie : over opvoeden

Een podcast over de kleine kantjes van het opvoeden.

Uitgegeven door de vzw Zitdatzo die ouders bijstaat in de opvoeding van hun kinderen.

Er staan al heel wat afleveringen op de lijst met onderwerpen als ‘Vurig sensitieve kinderen’, ‘Opvoeden zonder straffen’, ‘Wanneer ben ik goed-genoeg als ouder’ of ‘Moeder, waarom gamen ze?’

Een must voor wie nu opgesloten zit met jonge kinderen én moet thuiswerken.

 

3. Papa en mama zijn gescheiden : over hoe kinderen de scheiding van hun ouders ervaren

In echtscheidingen hoor je vaak ouders, advocaten en bemiddelaars. Maar de kinderen worden vaak vergeten. In deze podcast komen kinderen zelf aan het woord.

Ze vertellen wat zij vinden van de scheiding van hun ouders. Zes kinderen brengen een openhartig verhaal over het doen stoppen van de ruzies en de bijzondere wijze waarop ouders het nieuws soms brengen. Hoe ziet het leven eruit tussen twee huishoudens in en hoe is het als je ouders weer verliefd worden?

Deze reeks werd gemaakt door journaliste Laura Kors van het Nederlandse NPO Radio 1.

 

4. OMdenken : over hoe je kan omgaan met relatieproblemen en conflicten

Onder de noemer hoe ga je om met conflicten is dit zeker een aanrader.

Omdenken is een heerlijke podcast reeks die al meerdere seizoenen loopt. Er komen diverse thema’s aanbod zoals opvoeding en familie, relaties, conflicten, enz.

In de Omdenken Podcast luister je mee met de openhartige gesprekken die Berthold Gunster voert met mensen over hun (relatie)problemen. Berthold Gunster (1959) is de grondlegger van het Omdenken. Hij leert je hoe je in plaats van op een ja-maar-manier op een ja-en-manier in het leven kunt staan.

Hoe kun je een probleem laten verdwijnen? Of zelfs omdenken? Beluister de podcast!

 

5. Plusouders in de penarie : over de lastige kanten van het plusouderschap

Ik had het in een vorige blog al eerder over de podcast van Sofie waarin ze het heeft over stalking.

Nu een luistertip over de aflevering Plusouders in de penarie.  Een podcast over de dagelijkse problemen die de vele plusouders onder ons ervaren. Met getuigenissen en tips van een klinisch psycholoog.

Over hoe je als plusouder ‘er in wordt gesmeten’ en hoe je kan proberen omgaan met de verschillen. Troostrijke woorden hoor je vooral in deze podcast.

De hele reeks van De wereld van Sofie is trouwens interessant. Sofie Lemaire en haar team gaan elke week op zoek naar antwoorden op grote en minder grote levensvragen.

 

Toemaatje

Als toemaatje geef ik je nog mee dat Esther Perel, de relatietherapeute die wereldberoemd werd met haar TED talks en bestsellers als Erotische intelligentie, met haar populaire postcastserie Where should we begin nu werkt aan een speciale corona-podcast reeks. Where should we begin : couples under lockdown waarbij ze advies geeft aan koppels in quarantaine. In april staat ook elke woensdag een livestream op Facebook en Youtube op het programma met advies over hoe binnen je relatie om te gaan met de coronacrisis. Volgen dus!

Vragen?

Heb je vragen na het lezen van deze tekst? Wil je bijstand in een geschil rond familierecht? Neem dan contact op voor een afspraak. Voor de prijs van 125 euro krijg je tijdens een gesprek van 1u (fysiek op kantoor of online) een eerste raad waar je eventueel zelf verder mee aan de slag kunt. Het gesprek is verder volledig vrijblijvend.

zwart

Eveline Van Hoecke

Familierecht advocaat – Erkend bemiddelaar in familiale zaken – Erkend collaboratief advocaat – Counseler
Schouwburgplaats 1 – 9990 Maldegem
T 050 71 09 32 – F 050 71 09 33 – BTW BE 0852 108 475
vanhoecke-advocaat.be