Zit scheiden in onze genen?

Home»Echtscheiding, Kinderen, Psychologie»Zit scheiden in onze genen?

Zit scheiden in onze genen?

Zit scheiden in onze genen?

Studies tonen aan dat kinderen van gescheiden ouders later vaker zelf scheiden dan kinderen van niet gescheiden ouders.  Lang werd aangenomen dat dit gebeurt om van psychologische redenen. Dat kinderen hun ouders neigen na te bootsen. Alsof ze van hun ouders onvoldoende tools in handen kregen om een relatie te doen slagen. Wordt echtscheiding van generatie op generatie doorgegeven omdat kinderen het voorbeeld zien van hun ouders of omdat ouders hun ‘scheidingsgenen’ doorgeven? 

Nature versus nurture

Maar is dat wel zo? Nieuw onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de Virginia Commonwealth University (VCU) in Richmond, in samenwerking met een team van de Universiteit van Lund in Zweden, toont aan dat naast het door onze ouders ‘aangeleerde’ gedrag ook genetische factoren aan de basis liggen van scheidingen van generatie op generatie. Met andere woorden, scheidingen zijn niet louter het resultaat van opvoeding (nurture) maar vaak ook van onze biologie (nature). Hoe heeft men dit onderzocht?

Onderzoek bij adoptiekinderen

Professor Jessica Salvatore onderzocht de kans op een gebroken relatie bij adoptiekinderen. De resultaten waren verrassend.  Als de biologische ouders en broers of zussen gescheiden waren, hadden ook de adoptiefkinderen een vergrote kans op een scheiding. Indien echter de adoptieouders een scheiding achter de rug hadden, bleek dat geen invloed te hebben op de kansen van het adoptiekind.

Persoonlijkheidskenmerken spelen een rol

Dergelijk onderzoek brengt een ander beeld op echtscheiding. De onderzoekers denken dat niet alleen de omgeving een rol kan spelen in het uiteen vallen van relaties maar ook dat specifieke persoonlijkheidskenmerken, zoals bijvoorbeeld neurotisch zijn, een (genetische) oorzaak kunnen zijn voor het feit dat scheiden van generatie op generatie wordt doorgegeven. Door de rol te erkennen die genetica speelt in de intergenerationele overdracht van echtscheidingen, kunnen therapeuten beter passende doelen identificeren wanneer ze noodlijdende stellen helpen, stelt Professor Salvatore.

Bron : Psychologies Magazine

 

2018-01-12T10:29:41+00:00 12 januari 2018|Echtscheiding, Kinderen, Psychologie|