Bemiddeling wordt de laatste tijd gepromoot als hét middel bij uitstek om conflicten op te lossen. Maar wat als de andere partij niet reageert op je voorstel of niet bereid is om samen aan tafel te zitten. Dan is de Kamer voor minnelijke schikking (KMS) misschien een oplossing.

Onderdeel van de familierechtbank

De Kamer voor minnelijke schikking is een onderdeel van de familierechtbank waar een rechter de rol van bemiddelaar opneemt. Net als bij een bemiddeling die buiten de rechtbank gebeurt, is niemand verplicht om mee te doen aan zo’n bemiddeling. Maar wie een oproepingsbrief van de rechtbank krijgt om te verschijnen voor de Kamer van minnelijke schikking denkt wel twee keer na om hier niet op in te gaan. Een bemiddeling via de rechtbank is immers vaak een ultieme poging van de vragende partij om een procedure te vermijden.

De rechter die bemiddelt is nooit dezelfde als de rechter die een vonnis maakt als de partijen geen akkoord bekomen. Al wat in de kamer voor minnelijke schikking wordt vertelt, blijft vertrouwelijk. Een akkoord kan niet worden afgedwongen.

Kosten en moeite besparen

En waarom zou je de moeite getroosten om eerst via de kamer voor minnelijke schikking te gaan en niet onmiddellijk naar de rechter zelf die een oplossing kan opleggen? Hoewel er altijd situaties zijn die niet vatbaar zijn voor bemiddeling en waarbij je niet anders kunt dan een rechter vragen om een knoop door te hakken, kan een bemiddeling via de rechtbank je veel kosten en moeite besparen.

Anders dan bij een gewone zitting is er meer tijd voorzien om elke partij zijn of haar verhaal te laten doen.

Anders dan bij een zitting is het niet de bedoeling dat de advocaten een pleidooi voeren. Je komt zelf aan het woord. De rechter bemiddelt en zal je helpen om je standpunten uiteen te zetten in het bijzijn van de andere partij.

Groot voordeel daarbij is dat de rechter in kwestie à la minute kan uiteenzetten hoe iets juridisch zou kunnen worden beoordeeld mocht de zaak voor de rechtbank komen.

Als je tot een akkoord komt dan noteert de griffier dit en heb je een tekst die onmiddellijk dezelfde waarde heeft als een vonnis. En dus indien nodig later kan worden afgedwongen. Dit bekom je dan zonder een lange procedure met verschillende zittingen, advocaten die conclusies schrijven en pleidooien die er voor zorgen dat je helemaal niet meer door dezelfde deur kunt.

Hoe kom ik daar terecht?

Het is zeer eenvoudig om je zaak te laten oproepen bij de Kamer voor minnelijke schikking. Je kunt een brief schrijven naar de familierechtbank waaronder je valt. Daarin vat je kort samen wat het probleem is en bezorg je de rechtbank de gegevens van de andere partij.

Je kunt dit zelf doen of via een advocaat. Er moeten aan de rechtbank geen kosten worden betaald en er zijn geen speciale formaliteiten die moeten worden nageleefd.

Ook als er al een procedure loopt kan je nog de tussenkomst vragen van de Kamer voor minnelijke schikking. Op elke zitting heeft elke partij het recht om te vragen de procedure stil te leggen en bemiddeling een kans te geven. Die bemiddeling kan dan extern via een bemiddelaar gebeuren ofwel door een rechter binnen de Kamer voor minnelijke schikking.

Wat kan wel en wat niet?

Alle familiale aangelegenheden kun je bemiddeling voorleggen aan de Kamer voor minnelijke schikking. Dit zijn dus discussies over de regeling voor de kinderen, de verdeling van de goederen na een relatiebreuk, over erfenissen, over grootouders die contact willen met hun kleinkinderen enz.

Wat je niet kan bekomen is een echtscheidingsvonnis via deze kamer. Maar als je overeenkomt over alle randvoorwaarden van de scheiding dan kan de zaak enkel voor de echtscheiding zelf nog worden voorgelegd aan de rechtbank. Raadpleeg daarvoor een advocaat.

Meer info en het adres van de rechtbank vind je via deze link.

Vragen?

Heb je vragen na het lezen van deze tekst? Wil je bijstand in een geschil rond familierecht? Neem dan contact op voor een afspraak. Voor de prijs van 125 euro krijg je tijdens een gesprek van 1u (fysiek op kantoor of online) een eerste raad waar je eventueel zelf verder mee aan de slag kunt. Het gesprek is verder volledig vrijblijvend.

zwart

Eveline Van Hoecke

Familierecht advocaat – Erkend bemiddelaar in familiale zaken – Erkend collaboratief advocaat – Counseler
Schouwburgplaats 1 – 9990 Maldegem
T 050 71 09 32 – F 050 71 09 33 – BTW BE 0852 108 475
vanhoecke-advocaat.be