De familierechtbanken te Gent zorgen weer voor een primeur en lanceren een project voor de aanstelling van een vertrouwenspersoon voor kinderen in echtscheidingsprocedures. Meer daarover lees je in deze blog. De impact van een scheiding van de ouders is voor sommige kinderen zeer zwaar en wordt vaak sterk onderschat. Bekijk dit dit filmpje maar. Om deze kinderen meer veiligheid te bieden zal er voortaan via de rechtbank een vertrouwenspersoon voor de kinderen worden aangesteld.

De stem van het kind

De vertrouwenspersoon van het kind is een advocaat die zich toelegt op het familierecht en een specifieke opleiding heeft gevolgd om zich te richten op de belangen en behoeften van kinderen bij scheiding van hun ouders.

Een van de methoden die de vertrouwenspersoon kan toepassen om de emotionele wereld van het kind te begrijpen, is het gebruik van het zogenaamde mattenspel. Dit is een non-verbale spelmethodiek die een creatieve en veilige ruimte biedt waarin het kind op een speelse manier zijn gedachten en gevoelens kan uiten.

Het mattenspel is ontworpen om de communicatie met het kind te vergemakkelijken en inzicht te verschaffen in diens persoonlijke belevingswereld. In een rustige en vertrouwelijke omgeving plaatst het kind verschillende gekleurde matten op de grond, waaraan het dan telkens een specifieke betekenis of thema geeft. De verschillende werelden van het kind worden vervolgens aangevuld met poppetjes, dieren, wegen, emoji’s, klavertjes, enz.

Deze legging gebeurt spelenderwijs en biedt de vertrouwenspersoon waardevolle informatie over de innerlijke wereld van het kind, zonder dat het kind zich onder druk gezet voelt.

Het spel is gebaseerd op het feit dat kinderen vaak moeite hebben om hun gevoelens en gedachten onder woorden te brengen. In plaats daarvan kunnen ze via symbolen en metaforen hun innerlijke wereld verkennen.

Een meer empathisch en kindgericht gerechtelijk systeem

Het mattenspel stelt de vertrouwenspersoon in staat om de behoeften, angsten en verlangens van het kind beter te begrijpen. De vertrouwenspersoon analyseert de patronen en thema’s die tijdens het spel naar voren komen. Deze informatie biedt ouders en professionals inzichten die anders mogelijk over het hoofd zouden worden gezien.

Op basis van deze inzichten kan de vertrouwenspersoon vervolgens samen met de ouders werken aan passende oplossingen en afspraken die rekening houden met het welzijn van het kind. Het doel is om de stem van het kind te laten doorklinken in het echtscheidingsproces, zodat het kind zich gehoord en begrepen voelt.

Pilootproject

Ik volgde deze opleiding in december 2023 en was bijzonder verrast over hoe je al spelenderwijs kunt binnen kijken in de innerlijke wereld van degene die het spel speelt. Het pilootproject voor de aanstelling van een vertrouwenspersoon gaat van start vanaf 1 februari 2024.

De vertrouwenspersoon wordt gekozen uit een pool van advocaten die zich kandidaat hebben gesteld en de vierdaagse opleiding hebben gevolgd. Als behartiger van de belangen van het kind zal ik aanwezig zijn op de inleidingszitting, samen met de partijen en hun advocaten. Vooraf zullen vertrouwelijke gesprekken gevoerd worden met het kind of de kinderen in kwestie. Ik zal ook aanwezig zijn tijdens het horen van het kind door de rechter.

Meer info over het pilootproject in Gent vind je hier. Meer over de methodiek van het mattenspel lees je via deze link.

Vragen?

Heb je vragen na het lezen van deze tekst? Wil je bijstand in een geschil rond familierecht? Neem dan contact op voor een afspraak. Voor de prijs van 125 euro krijg je tijdens een gesprek van 1u (fysiek op kantoor of online) een eerste raad waar je eventueel zelf verder mee aan de slag kunt. Het gesprek is verder volledig vrijblijvend.

zwart

Eveline Van Hoecke

Familierecht advocaat – Erkend bemiddelaar in familiale zaken – Erkend collaboratief advocaat – Counseler
Schouwburgplaats 1 – 9990 Maldegem
T 050 71 09 32 – F 050 71 09 33 – BTW BE 0852 108 475
vanhoecke-advocaat.be