Wat zegt de wet?

Ook na scheiding oefenen ouders in de regel gezamenlijk het ouderlijk gezag uit. Dit betekent dat zij samen alle beslissingen nemen over hun kinderen en dus ook samen beslissen over ontspanning en reizen van of met de kinderen.

Om dit in de praktijk werkbaar te maken, stelt ons burgerlijk wetboek een vermoeden in van akkoord van de andere ouder met de handelingen gesteld door de ene ouder. Dit vermoeden geldt zolang er geen aanwijzingen zijn dat de andere ouder niet akkoord zou zijn. Bijvoorbeeld wanneer deze zich uitdrukkelijk verzet en dit ook kenbaar maakt.Als ouders geen overeenstemming kunnen bereiken over een bepaalde beslissing, dan kunnen zij zich samen of alleen wenden tot de familierechter die dan uitspraak kan doen.

Een ouder die het exclusief ouderlijk gezag heeft of die alleen ouder is, neemt alleen alle beslissingen over het kind.

Ik ga op reis en ik neem mee..

Als je gescheiden bent en er is gezamenlijk ouderlijk gezag dan heb je dus in principe géén toestemming nodig van de andere ouder om al dan niet naar het buitenland op reis te vertrekken met de kinderen.

In de periode waarin de kinderen bij jou verblijven kun je dus op reis vertrekken zonder daarvan je ex in te lichten. Uiteraard is het aan te raden om dit wel vooraf te bespreken om de goede relatie met de andere ouder te behouden.

Als je vakantie langer duurt dan de periode waarin de kinderen normaal bij jou verblijven dan moet je uiteraard wel de toestemming hebben van de andere ouder om de geldende verblijfsregeling te wijzigen.

Het is in elk geval aan te raden om in het ouderschapsplan bij scheiding of in de echtscheidingsakte ook afspraken te maken over vakanties en reizen.

Ik wil niet dat mijn kinderen naar het buitenland vertrekken

Wil je niet dat de andere ouder de kinderen meeneemt naar het buitenland, dan kan je dat melden op het gemeentehuis. Je ex kan dan geen paspoort of kids-ID meer aanvragen zonder je toestemming. Het vermoeden van instemming geldt dan immers niet meer.

Als je ex de paspoorten of kids-IDs in bewaring heeft, probeer dan om de documenten na een gesprek toch in handen te krijgen. Houdt je ex de identiteitspapier achter, dan kan je een duplicaat aanvragen bij de gemeente. Als je de originele documenten wil dan kun je dit vragen via een procedure bij de familierechter.

Je kan bij de familierechter ook bezwaar aantekenen tegen een geplande reis van de kinderen naar het buitenland met de andere ouder. De rechter zal je bezwaar normaal gezien enkel inwilligen als er gegronde vrees bestaat voor kinderontvoering of indien de belangen van het kind door de reis kunnen worden geschaad.

Tips voor grootouders en anderen

Ook voor grootouders of andere personen die niet de ouder zijn van een kind zijn er geen Belgische of internationale formulieren of procedures die de regels inzake ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen.

Toch is het raadzaam schriftelijk toestemming te geven wanneer je kind alleen of in het gezelschap van andere personen dan de ouders reist.

Ook voor ouders zelf is het veiliger om in het bezit te zijn van een geschreven toestemming van de andere ouder. Zo voorkom je problemen aan de grens of op de luchthaven die je vakantie kunnen verstoren.

Het aantonen van de toestemming is vormvrij. Dit betekent dat je zelf mag bepalen hoe je die toestemming aantoont. Er zijn verschillende modelformulieren in omloop. Dit document kun je desgewenst via de gemeente laten legaliseren. Ook Child Focus stelt dergelijk modelformulier beschikbaar.

Maak voor elk kind afzonderlijk zo’n formulier op. Laat een kopie achter bij degene die toestemming verleent. Spreek af zodat degene die toestemming geeft telefonisch bereikbaar is op het moment van vertrek.

Informeer ook bij het consulaat of de ambassade van het land waar je naar toe reist of deze buitenlandse autoriteiten nog aanvullende voorwaarden stellen voor het reizen met een minderjarige.

Goeie reis !

 

Heb je vragen of nood aan advies? Neem contact op via deze link of www.vanhoecke-advocaat.be/contact.

Eveline Van Hoecke – Familierecht advocaat & erkend bemiddelaar in familiale zaken
Schouwburgplaats 1 – 9990 Maldegem
T 050 71 09 32 – F 050 71 09 33 – BTW BE 0852 108 475
vanhoecke-advocaat.be