Verontruste ouders stellen mij regelmatig de vraag in hoeverre de onderhoudsbijdrage die de andere ouder – ex partner – voor de kinderen moet betalen zomaar kan worden gewijzigd.

Het antwoord op deze vraag is gelukkig nee.

Overeenkomst of vonnis niet op eigen houtje wijzigen

Een overeenkomst die werd gemaakt over de alimentatie voor de kinderen (bijvoorbeeld in een echtscheidingsovereenkomst)  kan enkel worden gewijzigd indien beide ouders daarmee instemmen of indien een rechter een wijziging oplegt. Hetzelfde geldt voor een vonnis waarbij een ouder tot betaling van onderhoudsgeld werd veroordeeld.

Geruststellend is ook dat de rechter het bedrag van de onderhoudsbijdrage of de bijdrage in de kosten voor de kinderen in de regel niet met terugwerkende kracht doch enkel voor de toekomst (vanaf het instellen van de procedure) zal worden gewijzigd.

Strikte voorwaarden voor wijziging na akkoord

Volgens de wet kan de onderhoudsbijdrage die werd bepaald in een akkoord enkel worden aangepast wanneer aan een aantal strikte voorwaarden is voldaan.

Zo moet er vooreerst sprake zijn van nieuwe omstandigheden. Dus zaken die anders zijn nu ten opzichte van de situatie op het ogenblik dat de overeenkomst werd gesloten.

Deze nieuwe omstandigheden moeten plaatsgrijpen buiten de wil van de partijen. Het mag dus niet gaan over bijvoorbeeld het vrijwillig verminderen van werk waardoor men minder gaat verdienen.

Tenslotte moeten deze nieuwe omstandigheden de toestand van de partijen of van de kinderen ingrijpend wijzigen.

Enkel indien deze zaken zijn aangetoond, kan een rechter de aanpassing van het bedrag van de bijdrage overwegen. Hierbij zal dan rekening worden gehouden met de middelen en de lasten van elk van de ouders.

Zorg voor een goede overeenkomst

Het is wel belangrijk dat de overeenkomst die je over het onderhoudsgeld en de kosten van de kinderen sluit later ook afdwingbaar is. Wanneer je onderling een akkoord sluit en dit op papier zet, zal je later bij niet naleving van het akkoord toch nog naar de rechter moeten. En dan kan de discussie opnieuw worden gevoerd…

Beter is het daarom om een overeenkomst te laten bekrachtigen in een vonnis. Dit is geen tijdrovende of dure procedure en kan je achteraf veel leed besparen.

Wanneer de overeenkomst in een notariële akte is vervat, bijvoorbeeld bij een echtscheiding met onderlinge toestemming, dan kan men die nadien normaal gezien wel gedwongen laten uitvoeren door bijvoorbeeld beslag te leggen op de het loon van de ex partner.

Overeenkomst op maat

Om te vermijden dat je later naar de rechtbank moet om een aanpassing te vragen, kun je vooraf in de overeenkomst wel bepalingen opnemen die er voor zorgen dat aanpassingen in bepaalde omstandigheden achteraf automatisch kunnen gebeuren.

Zo kan je voorzien dat de bijdrage wordt verhoogd eens het kind zes of twaalf jaar is of hogere studies aanvat. Ook andere wijzigingen kunnen vooraf worden ingebouwd en daarbij kan je verder gaan dan wat de wet strikt voorziet.

Een goede overeenkomst, bekrachtigd in een vonnis, is must voor ouders die zekerheid willen en later conflicten willen vermijden! Dit kan aan een vooraf afgesproken vaste prijs, waarover je meer kunt lezen op deze pagina.

Vragen?

Heb je vragen na het lezen van deze tekst? Neem dan contact op voor een afspraak. Voor de prijs van 125 euro krijg je tijdens een gesprek van 1u (fysiek op kantoor of online) een eerste raad waar je eventueel zelf verder mee aan de slag kunt. Het gesprek is verder volledig vrijblijvend.

zwart

Eveline Van Hoecke

Familierecht advocaat – Erkend bemiddelaar in familiale zaken – Erkend collaboratief advocaat
Schouwburgplaats 1 – 9990 Maldegem
T 050 71 09 32 – F 050 71 09 33 – BTW BE 0852 108 475
vanhoecke-advocaat.be