Als ouders apart gaan wonen doen ze vaak een beroep op een ouderschapsbemiddelaar om hun ouderschap te reorganiseren. Nieuwe omstandigheden vergen nu eenmaal nieuwe afspraken. In dit laatste deel van mijn miniserie over ouderschapsbemiddeling bespreek ik de vraag of het interessant kan zijn om kinderen te betrekken bij de bemiddeling.

Child focused bemiddeling

Als we zeggen dat we kinderen betrekken bij de opmaak van een ouderschapsplan, dan wil dit niet onmiddellijk zeggen dat we de kinderen ook rechtstreeks aanspreken en mee aan de aan de onderhandelingstafel zetten. Nog minder betekent dit dat we het zonder meer aan de kinderen zelf overlaten om te beslissen bij wie ze bijvoorbeeld willen verblijven.

In Nederland zijn ouders sedert 2009 wettelijk verplicht om bij de opmaak van hun ouderschapsplan de kinderen op een ‘leeftijdsadequate’ wijze daarin te betrekken.

Het is belangrijk dat een kind zich gehoord voelt. Dat het voelt dat zijn mening ertoe doet en dat zijn ouders luisteren. Dat het een plaats heeft in het hart van zijn ouders.

Daarom zal de bemiddelaar de ouders uitnodigen om te kijken vanuit de bril van de kinderen. Om na te denken wat het effect van de ene of de andere regeling zal zijn op hun kinderen. De unieke of ultieme regeling bestaat niet. Het is altijd maatwerk. De bemiddelaar zal de ouders zoveel als mogelijk proberen te ondersteunen in hun specifieke ouderschap.

De ouder-kind band versterken

Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen liever niet met personen buiten hun gezin spreken over de echtscheiding van hun ouders of over hoe de nieuwe regeling eruit moet zien. Zij bespreken dit vaak liever met hun ouders zelf.

Ouders hebben het hier soms moeilijk mee. De bemiddelaar kan hen helpen om te zoeken naar manieren waarop zij dit kunnen aanpakken, alleen of samen. Op de website tweehuizen.be vind je een filmpje met interessante tips.

Deze site heeft ook een afdeling voor kinderen en voor jongeren. Daar kun je eventueel samen met je kind naar kijken.

Rekening houden met de leeftijdsfase

Een regeling voor een baby is anders dan die voor een puber. Als ouders denk je samen na over een goede regeling die niet alleen rekening houdt met jullie concrete (werk)situatie maar ook met de leeftijd van de kinderen. Zo hebben zeer jonge kinderen meer baat bij frequente maar korte bezoeken en is een klassieke week/week regeling voor hen vaak nog niet aan de orde.

In de loop van hun leven verwerven kinderen steeds meer autonomie. Dit betekent dat zij zich over steeds meer zaken zelf een oordeel zullen vormen. Op die manier worden zij beter in staat om hun eigen mening te uiten en eventueel zelf beslissingen te nemen.

Vragen?

Heb je vragen na het lezen van deze tekst? Wil je bijstand in een geschil rond familierecht? Neem dan contact op voor een afspraak. Voor de prijs van 125 euro krijg je tijdens een gesprek van 1u (fysiek op kantoor of online) een eerste raad waar je eventueel zelf verder mee aan de slag kunt. Het gesprek is verder volledig vrijblijvend.

zwart

Eveline Van Hoecke

Familierecht advocaat – Erkend bemiddelaar in familiale zaken – Erkend collaboratief advocaat – Counseler
Schouwburgplaats 1 – 9990 Maldegem
T 050 71 09 32 – F 050 71 09 33 – BTW BE 0852 108 475
vanhoecke-advocaat.be