Ik betrap er mezelf nog regelmatig op advies te verlenen in rechtbanktermen, alsof de weg naar de oplossing van een geschil linea recta naar de rechtbank leidt. We zijn dat immers zo lang gewend en aangeleerd geweest.

Ten onrechte, want het kan ook anders. De stap naar een juridische procedure voor de rechtbank is de allerlaatste stap. Voor als niets anders meer werkt én je uiteraard het recht en de rechtvaardigheid aan je zijde hebt (een niet onbelangrijke nuance die ik sommige cliënten toch even moet uitleggen).

Wat zijn dan die alternatieven?

Je hebt ongetwijfeld al zelf getracht om het probleem te bespreken. En dat lukte niet of niet meer of niet helemaal. Wat kan een advocaat-bemiddelaar dan verder voor je doen? Vooreerst nodigen we de andere partij uit voor een gesprek. Het gebeurt niet vaak dat men daar niet op wil reageren.

Ook de ander wil immers vaak niet meer dan een oplossing voor het geschil.

Ik kan hierbij optreden als je advocaat, ofwel als bemiddelaar. In het eerste geval kan ik je later nog bijstaan bij de volgende stappen. In het andere geval werk ik voor de beide partijen samen en kan ik als bemiddelaar jullie overeenkomst ter homologatie voorleggen aan de rechtbank. Meer info over bemiddeling.

Wat als praten niet meer helpt?

In sommige gevallen is de ander niet bereid om te praten of heeft zo’n gesprek niet het gewenste resultaat. Een volgende stap die we dan kunnen nemen is een bijeenkomst binnen de Kamer voor Minnelijke Schikking. Ik schreef hier al over in een eerdere blog. Partijen worden dan uitgenodigd op de rechtbank en een rechter neemt de rol op van bemiddelaar. Als je daar een akkoord bereikt, wordt dit door de griffier genoteerd en heeft dit dezelfde waarde als een vonnis.

Een alternatieve vorm van geschillen oplossing

Sinds kort bestaat er een nieuwe vorm van oplossen van een conflict, de collaboratieve onderhandeling. Daarbij doen beide partijen beroep op een erkend collaboratief advocaat (ik sta ook op de lijst van de erkende advocaten :-). Wanneer we op die manier optreden, dan houdt dit in dat de beide collaboratieve advocaten samen met hun cliënten zoeken naar een oplossing voor het geschil buiten de rechtbank om. Als de zaak dan toch naar de rechtbank moet, dan kunnen deze advocaten niet meer optreden. Meer hierover in een latere blog.

En dan.. de rechtbank

Pas als niets van dit alles helpt, dan nemen we de stap naar de rechtbank. Maar dit gebeurt enkel als dit juridisch goed kan worden onderbouwd. Ook het afwegen van de kosten en de mogelijke kansen op slagen hoort daar zeker bij.

Tip : de Orde van Advocaten stelde een overzicht op van de verschillende mogelijkheden om een conflict aan te pakken. Je vindt het via deze link.

Vragen?

Heb je vragen na het lezen van deze tekst? Wil je bijstand in een geschil rond familierecht? Neem dan contact op voor een afspraak. Voor de prijs van 125 euro krijg je tijdens een gesprek van 1u (fysiek op kantoor of online) een eerste raad waar je eventueel zelf verder mee aan de slag kunt. Het gesprek is verder volledig vrijblijvend.

zwart

Eveline Van Hoecke

Familierecht advocaat – Erkend bemiddelaar in familiale zaken – Erkend collaboratief advocaat – Counseler
Schouwburgplaats 1 – 9990 Maldegem
T 050 71 09 32 – F 050 71 09 33 – BTW BE 0852 108 475
vanhoecke-advocaat.be