Wie betaalt de kosten van een procedure?

De wakkere burger van vandaag wil vooraf meer duidelijkheid over wat hij zal moeten betalen. En dat is maar goed ook. De kostprijs is een belangrijke factor wanneer je overweegt om een procedure te starten.

Niets zo onzeker als de uitkomst van een proces

Het probleem daarbij is dat je op voorhand vaak onmogelijk kunt inschatten hoe een procedure voor de rechtbank zal verlopen. Wat de reactie zal zijn van de andere partij. Of er dan toch onderhandelingen zullen kunnen worden opgestart. Of er een tussenvonnis en bijkomende zittingen zullen zijn. Wat de uitspraak van de rechter zal zijn.

Want denk vooral niet dat je dat op voorhand kunt weten. Wees zeker op je hoede als je advocaat dat wel denkt te weten. En, als het dan lukt, of die andere partij dan uiteindelijk wel het vonnis zal willen of kunnen uitvoeren.

Opstartkosten van een procedure

Vragen genoeg dus. In eerdere blogs heb ik het er al over gehad dat bemiddelen heel vaak een middel kan zijn om deze onzekerheden en kosten te vermijden. Maar wat dan als een procedure echt niet anders kan?

De partij die een geschil aan de rechter voorlegt zal de kosten van een gerechtsdeurwaarder  moeten voorschieten. Bij een dagvaarding heb je een gerechtsdeurwaarder nodig. Na afgifte van deze dagvaarding aan de andere partij zal hij een factuur bezorgen. Reken hiervoor op zo’n 300 euro. De wet bepaalt wanneer een dagvaarding noodzakelijk is.

In de meeste gevallen heb je geen deurwaarder nodig en kan je de wederpartij laten oproepen met een verzoekschrift.

De rechter beslist

Het is uiteindelijk wel de rechter die zal beslissen wie de gerechtskosten moet dragen. Wanneer de verwerende partij volledig in het ongelijk wordt gesteld dan zal deze in principe de kosten moeten terugbetalen aan de eisende partij. Dit kan ook maar gedeeltelijk zijn wanneer de rechter van oordeel is dat beide partijen voor een stuk gelijk hadden. In familiezaken worden deze kosten veelal gelijk verdeeld onder de beide ouders of ex-partners.

De gerechtskosten bestaan uit het rolrecht en, als de procedure is gestart met een dagvaarding, de kosten van de gerechtsdeurwaarder. Meer info over de rolrechten en de bedragen ervan vind je in deze brochure.

De kosten die worden gemaakt om een vonnis uit te voeren zijn altijd voor degene die weigert om de beslissing van de rechter na te leven. Wanneer je ex nalaat om het onderhoudsgeld dat met een vonnis werd opgelegd te betalen, dan worden de kosten van beslag op goederen of op loon doorgerekend. Het is wel mogelijk dat de gerechtsdeurwaarder een voorschot vraagt wanneer de uitvoering onzeker is.

En de kosten van mijn advocaat?

In ons land is het de regel dat elke partij de kosten van de eigen raadsman betaalt.

Er is wel een kleine correctie via de zogenaamde rechtsplegingsvergoeding. Dit is een vergoeding die de rechter toekent aan de winnende partij om voor een stuk tegemoet de komen aan de advocaatkosten van die partij. Het bedrag ervan hangt in hoofdzaak af het bedrag waarover discussie werd gevoerd.

Aan de tarieven zal je zien dat dit doorgaans niet volstaat om er je advocaat volledig mee te betalen. Bovendien wordt deze vorm van vergoeding door de familierechters in de regel niet toegekend. Precies omdat het over familiegeschillen gaat. Om geen extra olie op het vuur te gieten.

Vragen?

Heb je vragen na het lezen van deze tekst? Wil je bijstand in een geschil rond familierecht? Neem dan contact op voor een afspraak. Voor de prijs van 125 euro krijg je tijdens een gesprek van 1u (fysiek op kantoor of online) een eerste raad waar je eventueel zelf verder mee aan de slag kunt. Het gesprek is verder volledig vrijblijvend.

zwart

Eveline Van Hoecke

Familierecht advocaat – Erkend bemiddelaar in familiale zaken – Erkend collaboratief advocaat – Counseler
Schouwburgplaats 1 – 9990 Maldegem
T 050 71 09 32 – F 050 71 09 33 – BTW BE 0852 108 475
vanhoecke-advocaat.be

2024-05-01T16:03:44+02:0012 januari 2019|Familierecht, Wetgeving|
Go to Top