Je hebt tegenwoordig apps voor alles. Ook voor gescheiden ouders. Ik bespreek er hier enkele maar weet dat het ook eenvoudiger kan. Zo werk ik zelf met groepjes in Messenger. Een groepje ‘kids’ met de kinderen alleen, een groepje ‘gezin’ met de papa erbij of een bericht sturen alleen naar de papa. Zo kun je kiezen wat je naar wie stuurt en kan de andere ouder ook meevolgen in de alledaagse berichten of grapjes over en weer.

KiT

In een eerdere blog had ik het over de gratis app KiT (Keep in Touch). Kit heeft een kalender waarin de ex-partners en de kinderen afspraken kunnen toevoegen, voor zichzelf of voor een ander gezinslid. Zo wordt in één oogopslag de planning duidelijk. Daarnaast is er ook nog een prikbord waar berichten en foto’s gedeeld kunnen worden. Er is een checklist, een chatfunctie, en een informatieluik.

Interessant aan deze app is dat je er ook informatie vindt over scheiden zelf, zowel voor volwassenen als voor kinderen. De app maakt deel uit van een groter onderzoeksproject: Families in Transitie, Transitie in Families (FITTIF). De app is beschikbaar in de appstore, zowel voor iOs als Android.

2houses

Deze Belgische app is betalend maar kun je 14 dagen op proef gebruiken. Hij biedt een waaier aan mogelijkheden. Ik zet ze kort op een rijtje.

De kalender

Hier kun je de verblijfsregeling voor de kinderen invullen. Zo kun je van lang op voorhand zien bij wie de kinderen verblijven. Dat is niet altijd evident en lijdt vaak tot discussies. Bijvoorbeeld bij de overgang van de schoolverblijfregeling naar de vakantieregeling. Een tip voor wie geen app gebruikt : probeer eens 1 jaar op voorhand op de kalender in te kleuren bij welke ouder je kind zal verblijven en vermeld er ook de uren van de wissel bij. Zo zie je direct waar de pijnpunten liggen. Ook voor je kind is het gebruik van een kalender die in de keuken uithangt een goede zaak (daarover meer in een eerdere blog ). Zeer interessant is ook dat de app in een mogelijkheid voorziet om afwijkingen in de lopende verblijfsregeling te vragen aan de andere ouder.

De uitgaven

Hier wordt bijgehouden wie wat betaalde voor de kinderen. Via de app kun je een uitnodiging sturen aan de andere ouder om een kost te betalen. Je kunt ook een aankoop voorstellen en een foto sturen van de voorgestelde aankoop.

Het journaal

Dit is een soort mini sociaal netwerk voor de eigen familie. Je kunt er informatie delen (bijvoorbeeld over een gesprek met de leerkracht), weetjes of grappige uitspraken van de kinderen, enz.

Verder is het ruimte voor de aanleg van een fotoalbum, een dagboek, een informatiebank met inlichtingen over de kinderen (medische info bijvoorbeeld), een gedeelde adressenlijst (huisarts, adres voetbaltraining of verjaardagsfeestje,…), to do lijstjes, een boodschappenlijstje e.d.

Deze zeer uitgebreide app (beschikbaar voor Android en iOs) is wel vrij duur en kost momenteel 40 euro per jaar.

Shared Care

Net als de andere apps heeft de Shared Care een kalender en kan je berichten sturen, uitgaven bijhouden en herinneringen instellen. Interessant hier is het luik advies en de toegang tot gezondheidszorg en gegevens.
De app kost 4 euro en is beschikbaar voor iOs en Android.

Andere

Naast deze zijn er nog apps die een slechte rating krijgen zoals easy2family of family-facility. Andere zijn nog nieuw zoals Co_parent Central en Alimentor. Zij hebben nog niet genoeg beoordelingen om te zeggen of ze nuttig zijn.

 

Heb je tips voor een volgende blog? Heb je vragen na het lezen van dit bericht? Laat het weten!

Neem contact op via deze link of www.vanhoecke-advocaat.be/contact.

Eveline Van Hoecke – Familierecht advocaat & erkend bemiddelaar in familiale zaken
Schouwburgplaats 1 – 9990 Maldegem
T 050 71 09 32 – F 050 71 09 33 – BTW BE 0852 108 475
vanhoecke-advocaat.be